Вроде, что-то меняется в лучшую сторону для исследователей и менеджеров (нид.)

Извините, что по нашему, по-фламандски. Но это длинно и интересно. В истоках и по(д)следствиях надо разобраться.

De Staandard, 22 ноября 2005 года. Arbeidskaart verdwijnt voor onderzoekers en managers

 

Niet-EU-onderzoekers en -managers hebben binnenkort geen arbeidskaart en -vergunning meer nodig.

Vanaf 2006 hebben buitenlandse (niet EU-burgers) managers die via een internationaal bedrijf in België aan de slag moeten, geen arbeidskaart of arbeidsvergunning meer nodig. Midden 2006 zou de federale overheid ook de arbeidskaart en -vergunning voor onderzoekers afschaffen.

Ook buitenlandse experts, die voor een korte periode naar België komen om bijvoorbeeld een audit uit te voeren of een congres bij te wonen, hebben geen vergunning meer nodig. Voor buitenlandse zelfstandigen die zich in België willen vestigen, wordt de procedure om een beroepskaart te krijgen sterk vereenvoudigd. De verblijfsvergunningen voor buitenlanders blijven wel bestaan, maar de regering wil de toekenning ervan voor de onderzoekers en managers versoepelen.

,,Met deze maatregelen willen we de groei van onze kenniseconomie verder aanzwengelen. Daarvoor moeten we de papiermolen voor talentvolle buitenlanders terugdringen. Tijdens de regeringsreis naar Azië hebben we verschillende keren vragen in die richting gekregen'', zegt staatssecretaris van Administratieve vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (VLD).

Om misbruik tegen te gaan, worden er toch een aantal voorwaarden ingebouwd vooraleer een onderzoeker of manager vrijgesteld wordt van de arbeidskaart en de -vergunning.

,,De onderzoekers moeten minsten 32.000 euro bruto per jaar verdienen. Ze moeten ook aan de slag bij een van de 1.661 erkende bedrijfsonderzoekcentra of bij een van de 77 officiële wetenschappelijke instellingen. Maar het staat bedrijven natuurlijk vrij zichzelf aan die lijst van erkende onderzoekcentra toe te voegen'', zegt Van Quickenborne.

Voor de managers geldt dan weer dat ze minstens 42.000 euro bruto per jaar moeten verdienen, en moeten werken bij een erkend 'internationaal bedrijf'. ,,Dat zijn vooral Belgische exportgerichte ondernemingen en de coördinatiecentra van multinationals'', zegt Van Quickenborne. ,,Voor de erkenningslijst gaan we ons baseren op de bestaande lijst van de coördinatiecentra, die nu nog van een uitdovend gunstig fiscaal regime genieten''.

Buitenlandse zelfstandigen kunnen binnenkort terecht bij hetzelfde 'uniek loket' (het ondernemingsloket) als hun EU-collega's. Zo wordt hun aanvraag voor een beroepskaart een stuk eenvoudiger.

Volgens Christophe Vasseur, expat-manager bij de Belgische staalgroep Bekaert, betekent de geplande vereenvoudiging een hele vooruitgang voor bedrijven.

,,Hierdoor gaan we veel korter op de bal kunnen spelen als we goede mensen naar België willen halen. En dat is nodig als we internationaal willen meedraaien. Dit kan ons minstens drie tot vier weken tijdswinst opleveren per persoon.''